Undvik Östersjötorsken!

Ät gärna fisk, men rätt!

Vi får ofta höra att vi ska äta mer fisk av hälso- och miljöskäl. Men vad är det egentligen för fisk som är bra? Vilken fisk ska vi välja, och vilken ska vi undvika?

Utrotningshotad fisk och fisk från svaga bestånd bör med fördel undvikas på matbordet. Torsk från Östersjön räknas in i denna kategori. Östersjön var på 1800-talet ett hav som nästan svämmade över av torsk. Idag är det ett resultat av övergödning och överfiske: ett nästintill torskfritt hav. För att nå en hållbar utveckling för inte bara torsken, utan hela Östersjöns ekosystem, måste den få reproducera sig tills beståndet återigen är stort.

EU gör redan vad de kan med att ta politiska beslut. Men hur kan vi som konsumenter hjälpa till?

  • Genom att göra smarta val i matbutiken kan du styra vilka fiskarter som ska finnas tillgängliga för konsumenterna. Om du undviker att köpa östersjötorsk kommer återförsäljarna inte längre ha något intresse av att fiska upp  och sälja den. Efterfrågan styr utbud - alla kan göra skillnad.
  • För mer information, besök Världsnaturfonden WWF:s fiskguide där du kan läsa om vilka fiskarter som kan ätas med gott samvete. 
  • Tips! Du kan även ladda ned Fiskguiden som app till din smartphone eller surfplatta. På så vis har du all nödvändig information nära till hands, och du får dessutom notiser om senaste uppdateringarna. Smart!
Rädda Östersjön
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång