Se upp för köttet!
Hur ska man tänka när man väljer kött?
Vi ställer oss ofta frågan: Vilket kött ska jag välja?
Kanske borde vi lite oftare ställa oss frågan: Måste jag välja kött överhuvudtaget?
När det gäller kött- och mejeriproduktionen, alltså animaliska proteinkällor, och dess påverkan på övergödningen i Österjsön beror det på att de har ett högt innehåll av kväve och inte sällan fosfor. Ofta när man pratar om vegetarisk kost får man höra en oro över brist på protein, men faktum är att vi idag äter mer protein per dag och person i Sverige än livsmedelsverkets rekommendationer. På 60-talet var proteinkonsumtionen som kom av kött 17 gram per person och dag, idag är motsvarande siffra 35 gram per person och dag. Gällande den totala konsumtionen av protein per person och dag, var den på sextiotalet 86 gram och 2014 var motsvarande siffra 110 gram. Dessutom finns det många vegetabiliska källor till protein såsom baljväxter, bönor, linser, bovete med flera.
Behöver du inspiration för att kunna laga mer vegetariskt hemma? På internet finns en uppsjö av bloggar, tidningar och annan inspiration. Exempelvis:
- https://vegolicious.se
- https://www.mabra.com/vaga-vegetariskt-10-latta-lattlagade-recept/
- https://www.vegomatsedel.se
Om du ändå skulle vilja köpa kött, ha gärna detta i åtanke:
- Välj svenskt! Trots att Sverige inte är helt exemplariska i fråga om hantering av gödsel och övrigt som påverkar övergödningen i Östersjön genom köttproduktion, har vi strikta restriktioner som i jämförelse med andra länder bidrar till mindre utsläpp.
- Kvalitet istället för kvantitet! Svenskt kött som är hållbart producerat kan kosta mer vilket vid första anblick kan verka onödigt - varför lägga mer pengar än man behöver? Istället för att äta kött två gånger i veckan kan man handla bra kött en gång i veckan och äta vegetariskt resten av veckan!
- WWF:s köttguide rekommenderar svenskt kött och där kan man hitta ytterligare tips på klimatsmart kött!